Εντοπίστηκε δεύτερη “Γη” αλλά είναι μακριά μας!

kepler-similar-earth-planet

Εντοπίστηκε 500 έτη φωτός μακριά από τη Γη φαίνεται πως είναι ό,τι πιο “κοντινό” στη Γη έχουν ανακαλύψει οι αστρονόμοι.

Ο εξωπλανήτης Kepler 186f είναι ο πρώτος που εντοπίζεται στο μέγεθος της Γης και στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» -όπου, δηλαδή, δεν επικρατεί υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο και όπου οι θερμοκρασίες επιτρέπουν να συντηρηθεί νερό σε υγρή μορφή, καθιστώντας δυνατό να φιλοξενήσει ζωή.

Kepler-186f

«Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ανακάλυψη εξωπλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου» δήλωσε η επικεφαλής Elisa Quintana, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI.

Το 2013 οι αστρονόμοι είχαν ανακοινώσει τον εντοπισμό δύο ακόμα εξωπλανητών σε κατοικήσιμη ζώνη. Στην περίπτωση αυτή, επρόκειτο, όμως, για δυο υπερ-Γαίες που κινούνται γύρω από το άστρο Kepler 62.

Εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους του, ο εξωπλανήτης Kepler 186f αναμένεται να έχει μια πιο βραχώδη επιφάνεια, παρόμοια με εκείνη της Γης και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πρόοδο» στην προσπάθεια αναζήτησης ενός εξωπλανήτη παρόμοιου με τη Γη.

Ωστόσο, ο Kepler 186f δεν αποτελεί «δίδυμο» πλανήτη της Γης. Το άστρο του, Kepler 186, είναι ένας ερυθρός νάνος που είναι μικρότερος και πιο κρύος από τον Ήλιο. Ο Kepler 186f κινείται, επίσης, πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο, ενώ το «έτος» του διαρκεί μόλις 130 ημέρες.

Επίσης, βρίσκεται στο εξωτερικό άκρο της κατοικήσιμης ζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι λαμβάνει μικρότερη θερμότητα, επομένως εκτιμάται ότι μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του είναι παγωμένο. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι με τη μεγαλύτερη μάζα του, ο Kepler 186f έχει πιο πυκνή ατμόσφαιρα.

«Ίσως είναι περισσότερο ξαδελφάκι της Γης, παρά δίδυμο αδελφάκι της» δήλωσε ο Thomas Barclay, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών Bay Area.

Η Αποστολή Kepler της NASA, βασιζόμενη στα δεδομένα του ανενεργού πλέον διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, έχει μέχρι σήμερα εντοπίσει 961 εξωπλανήτες.

Πηγή: www.tovima.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ!

1 Response

  1. Ευαγγελία says:

    Δηλαδή σε κάποια χρόνια θα είναι κατοικήσιμη;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
Τον Ιούνιο κληρώνουμε ένα τηλεσκόπιο!

Διαλέξτε ποιο θα θέλατε να είναι!

Close