Οι αρχαίοι λαοί της Μεσοποταμίας είχαν κατασκευάσει μπαταρίες και οι Αιγύπτιοι εφεύρει τις λάμπες;
Το 1938 ο Γερμανός αρχαιολόγος Von Wilhelm Konig ανακάλυψε στην περιοχή Khujut Rabu του Ιράκ, κοντά στη Βαγδάτη ένα από τα πιο περίεργα ευρήματα. To εύρημα αυτό ονομάστηκε “μπαταρία της Βαγδάτης”. Επρόκειτο για ένα μικρό κεραμικό βάζο, ύψους περίπου13 cm, το οποίο περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο στερεωμένο στο χείλος της οπής και μια μικρή σιδερένια ράβδο πακτωμένη στο καπάκι. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό του ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, πιθανότατα κρασί ή ξύδι. Το υγρό αλληλεπιδρούσε με το μέταλλο και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο. Το εκπληκτικότερο είναι ότι η αρχαία αυτή μπαταρία μετρήθηκε μετά από 2200 χρόνια συνέχιζε να παράγει τάση των 0,8-2V!
Υπάρχουν περίπου 12 τέτοια αντικείμενα, αν και τα περισσότερα δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η χρονολόγηση έδειξε ότι το εύρημα του Konig είναι περίπου του 200 πΧ. Το 1940 ο Γερμανός αρχαιολόγος δημοσίευσε μια εργασία με την οποία ισχυριζόταν και τεκμηρίωνε ότι το αντικείμενο δεν ήταν τίποτε λιγότερο από μια πρωτόγονη μπαταρία. Αυτός ο ισχυρισμός με την τεκμηρίωσή του φαντάζει ορθός, καθώς έχουμε να κάνουμε με τα χαρακτηριστικά ενός γαλβανικού στοιχείου, δηλαδή δυο ηλεκτροδίων από μέταλλα διαφορετικού δυναμικού βυθισμένα μέσα σε ένα ηλεκτρολυτικό υγρό – ξίδι ή υγρά σταφυλιού (κρασί). Η διαφορά δυναμικού ανάμεσα στα ηλεκτρόδια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανταλλαγή ηλεκτρονίων, ενώ το ηλεκτρολυτικό υγρό εξασφαλίζει την «οδό» μετακίνησης αυτών των ηλεκτρονίων. Αντίγραφα των μπαταριών της Βαγδάτης έχουν κατασκευασθεί και μελετηθεί από διάφορες επιστημονικές ομάδες, μεταξύ των οποίων ο Willard F. M. Gray του General Electric High Voltage Laboratory, Pittsfield Massachusetts και η ομάδα της Dr Marjorie Senechal στο Smith College.
Το 1981 ο επιστήμονας Dr. Arne Eggebrecht κατασκεύασε μια ολόϊδια μπαταρία με αυτήν της Βαγδάτης και κατόρθωσε μέσα σε 2 μόνο ώρες να επιχρυσώσει ασημένια αντικείμενα. Οι λαοί της περιοχής, συγκεκριμένα εκείνη τη χρονική περίοδο οι Πάρθοι, χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία για την επιχρύσωση κοσμημάτων και άλλων σκευών. Όμως η εξήγηση αυτή αντικρούεται από το ότι όσα επιχρυσωμένα αντικείμενα έχουν βρεθεί, έχουν κατασκευασθεί με τη μέθοδο της επικόλλησης φύλλων χρυσού, απευθείας στο βασικό μέταλλο, ή με τη χρήση πάστας υδραργύρου. Επιπλέον η διαμόρφωση της «συσκευής» σε ένα μικρό, κλειστό βάζο δεν είναι εκείνη που θα επέτρεπε τη διενέργεια επιμεταλλώσεων, παρά μόνο στα πολύ μικρά αντικείμενα που θα χωρούσαν στο βάζο.
Η αρχαία αυτή μπαταρία, μπορεί να χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Οι αρχαίοι Έλληνες εξάλλου είχαν γράψει για τις ευεργετικές ιδιότητες του ηλεκτροφόρου χελιού στην ανακούφιση των μυικών πόνων στα πόδια!
Μια άλλη εξήγηση που πάει λίγο πιο μακριά θέλει τους Αιγυπτίους να είχαν κατορθώσει να κατασκευάσουν κάποιας μορφής λαμπτήρες ,και με την ενεργοποίησή τους από τέτοιες μπαταρίες κατόρθωσαν να ζωγραφίσουν τις σκοτεινές αίθουσες των πυραμίδων. Κάτι που μέχρι σήμερα παρέμενε μυστήριο. Σε πολλές Αιγυπτιακές τοιχογραφίες υπάρχουν απεικονίσεις ανθρώπων να κρατούν τέτοιους λαμπτήρες άλλα και διάφορες φωτεινές μπάλες στα χέρια τους.
Μια πιο εξωτική εκδοχή υποστηρίζει τη μετάδοση γνώσης από κάποιο προγενέστερο προηγμένο πολιτισμό, εξωγήινους επισκέπτες ή και ταξιδιώτες του χρόνου. Αν και η κατασκευή των μπαταριών είναι εντελώς πρωτόγονη, με υλικά προσιτά και εύκολα παρασκευάσιμα από οποιοδήποτε πολιτισμό της εποχής, μπορεί κανείς να αντιτείνει ότι είναι η αδέξια προσπάθεια κατασκευής, με τα τότε διαθέσιμα μέσα, από ένα λαό της εποχής, της τεχνολογίας που μεταδόθηκε από κάποιους άλλους.
Και για την ιστορία,ο Alassandro Volta το 1800 κατασκεύασε την “πρώτη” μπαταρία ακριβώς με τα ίδια υλικά…
Λάμπες χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι!
Σύμφωνα με τον Erich Von Daniken και πολλούς άλλους, οι τοιχογραφίες που υπάρχουν κάτω από τον ναό του Hathor στην Dendera της Αιγύπτου (2000 π.Χ.) αναπαριστούν αρχαίους ηλεκτρικούς λαμπτήρες! Μέσα στους λαμπτήρες τα φίδια που σχηματίζουν κυματιστές γραμμές, αναπαριστούν τα γνωστά σύρματα πυρακτώσεως, σαν αυτά που συναντάμε στους σημερινούς λαμπτήρες! Δείτε φωτογραφίες από τον αρχαίο ναό και τα συμπεράσματα δικά σας!