Ο πρώτος κινέζικος Διαστημικός Σταθμός!
Η αντίστροφη μέτρηση για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας άρχισε! Η Κίνα θα πραγματοποιήσει αύριο ένα άλμα προς την κατάκτηση του Διαστήματος. Ο πύραυλος Long March 2F θα εκτοξευθεί από τη βάση του Jiuquan, στην έρημο Gobi, για να θέσει σε τροχιά το Tiangong-1, που στη μανδαρινική σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι». Με μήκος 18 μέτρα και βάρος 8,5 τόνους, είναι το πρώτο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο που μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Ο στόχος είναι να κατασκευαστεί ως το 2020 ένας μεγάλος διαστημικός σταθμός. Το Πεκίνο είχε ζητήσει από τη NASA να συμμετάσχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον ISS, όμως συνάντησε την άρνηση του προέδρου George Bush και άρχισε την εκπόνηση ενός αυτόνομου κινεζικού διαστημικού προγράμματος. Το πρώτο βήμα είναι το Tiangong-1.
Το πειραματικό αυτό εργαστήριο, το οποίο τροφοδοτείται από δύο συστήματα ηλιακών συλλεκτών, θα περιμένει το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Shenzou-8, το οποίο θα προσδεθεί σ’ αυτό στις αρχές του ερχόμενου χρόνου. Αν το εγχείρημα επιτύχει, τα σκάφη θα παραμείνουν ενωμένα επί τρεις εβδομάδες για μια σειρά δοκιμών. Οταν αυτές ολοκληρωθούν, το Shenzou-8 θα αποσυνδεθεί και θα επιστρέψει στη Γη. Στη συνέχεια, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, θα εκτοξευθεί το Shenzou-9, αυτή το φορά επανδρωμένο με δύο ή τρεις ταϊκοναύτες, οι οποίοι θα αποβιβαστούν στο Τιανγκόνγκ-1 εγκαινιάζοντάς το με μια πρώτη σύντομη διαμονή. Αν ως τα τέλη της χρονιάς δεν υπάρξουν προβλήματα και με αυτό το δεύτερο βήμα, ένα δεύτερο πλήρωμα θα σταλεί με το Shenzou-10 και θα παραμείνει περισσότερο. Σε μια από τις δύο αποστολές αναμένεται ότι θα συμμετάσχει και η πρώτη γυναίκα ταϊκοναύτης, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη επιλεγεί και εκπαιδεύεται.
Θα σταλούν κατόπιν διαδοχικά άλλοι δύο θαλαμίσκοι, οι Tiangong-2 και 3, καθώς και ένας μικρότερος. Ετσι θα ολοκληρωθεί η πρώτη, πειραματική φάση, ώστε να σταλούν μετά οι θαλαμίσκοι που θα παραμείνουν οριστικά στον μεγάλο κινεζικό διαστημικό σταθμό. Ο κινεζικός σταθμός αναμένεται ότι θα γυρίζει για πολλά χρόνια γύρω από τον πλανήτη μας, όπως ο δυτικός ISS ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική τροχιά.