Και οι αρχαίοι… «ποπ κορν» έτρωγαν!
Οι προϊστορικοί κάτοικοι του Περού απολάμβαναν συχνά… ποπ κορν μαζί με την οικογένειά τους πριν από 6.700 χρόνια!
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Tom Dillehay από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt και τον Duccio Bonavia από την Academia Nacional de la Historia του Περού, βρήκαν απολιθώματα καλαμποκιού και κόκκους αμύλου.
Όπως ανακοίνωσε η Dolores Piperno, επιμελήτρια του τμήματος Αρχαιολογίας του Νέου Κόσμου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Washington, οι κάτοικοι του βόρειου Περού έτρωγαν ποπ-κορν χίλια χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα.
Από την έρευνα της δρος. Piperno, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», προκύπτει ότι οι αγροτικοί πληθυσμοί σε δυο αρχαίες τοποθεσίες στο Περού, το Paredones και την Huaca Prieta, χρησιμοποιούσαν καλάμια καλαμποκιού για να παρασκευάσουν αφενός καλαμποκάλευρο και αφετέρου ποπ κορν!
«Η χρονολόγηση δείχνει πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έτρωγαν καλαμπόκι από το 4.700 π.Χ., σχεδόν 1.000 νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε αρχικά», τονίζει η κυρία Piperno, εξηγώντας ωστόσο ότι την εποχή εκείνη το καλαμπόκι δεν αποτελούσε το πιο σημαντικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων Περουβιανών.
Μέχρι σήμερα, το παλιότερο εύρημα ποπ κορν χρονολογούνταν στο 3.700 π.Χ. στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Οι έρευνες των αρχαιολόγων έχουν δείξει πως το δημοφιλές αυτό σνακ το απολάμβαναν αρχικά ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής τοποθετώντας έναν – έναν τους σπόρους αραβοσίτου πάνω από μια φλόγα με τη βοήθεια ενός κλαδιού. Έπρεπε να φτάσουμε στις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι να μπει στις κουζίνες των Δυτικών αποικιοκρατών, όταν το 1630 μ.Χ. ένας ινδιάνος από την αυτόχθονα φυλή των Γουαμπανοάγκ δίδαξε την τέχνη του ψησίματος ποπ-κορν στους Βρετανούς αποίκους στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ, Proceedings of the National Academy of Sciences