Στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται η συντριβή του Phobos-Grunt

Το ογκώδες διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt, το οποίο απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για το ταξίδι του στον Άρη και παραμένει κολλημένο σε γήινη τροχιά, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα στις 15 Ιανουαρίου, εκτιμά τώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Phobos-Grunt είναι το μεγαλύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ. Έχει βάρος 14,6 τόνους, από τους οποίους οι 12 τόνοι είναι υδραζίνη και τετροξείδιο του αζώτου, εξαιρετικά τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα.

Αν τα καύσιμα αυτά έχουν παγώσει λόγω του ψύχους στο Διάστημα, ένα μέρος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το έδαφος. Αν όμως παραμένουν σε υγρή μορφή, το πιθανότερο είναι ότι θα καούν κατά την πύρινη κάθοδο στην ατμόσφαιρα.

Κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταπέσει η αποτυχημένη αποστολή. To Phobos-Grunt κινείται σε ασταθή τροχιά με γεωγραφικό πλάτος που κυμαίνεται από τις 51 μοίρες βόρεια μέχρι τις 51 μοίρες νότια, μια ζώνη από το Λονδίνο στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι την Παταγονία της Χιλής στο Νότιο Ημισφαίριο.

Δεδομένου όμως ότι το 70% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από νερό, το πιθανότερο είναι ότι τα συντρίμμια δεν θα πέσουν σε ανθρώπινα κεφάλια.

Την ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε σε ρωσικά μέσα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Alexei Zolotukhin. Τόνισε πάντως ότι η ημερομηνία ενδέχεται να αλλάξει από «εξωτερικούς παράγοντες» και ότι ο στρατός παρακολουθεί στενά τη φθίνουσα τροχιά του σκάφους.

Η συντριβή του θα έρθει να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατες, παταγώδεις αποτυχίες της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Η αποστολή προγραμματιζόταν να φτάσει το 2013 στον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά-, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.

Το ρωσικό σκάφος Phobos-Grunt στοίχισε $ 165,000,000 και είχε εκτοξευθεί στις 9 Νοεμβρίου 2011.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.