Βρέθηκε νερό στους πόλους του πλανήτη Ερμή!

Συνεχή και εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της αποστολής Messenger που εξερευνά τον πλανήτη Ερμή. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της NASA ότι ο Ερμής, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ήταν κάποτε ιδιαίτερα ενεργός γεωλογικά, οι επιτελείς της αποστολής επανήλθαν με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του πλανήτη.

Παλαιότερες παρατηρήσεις του Ερμή από επίγεια τηλεσκόπια είχαν εντοπίσει κάποια σημεία στον Ερμή που, σύμφωνα με τους ειδικούς, διέφεραν από τον ανενεργό γεωλογικά πλανήτη και φαινόταν να υπάρχει «κάτι» εκεί. Με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Ερμή αγγίζουν τους 400 βαθμούς Κελσίου οι επιστήμονες απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό το «κάτι» να είναι πάγος.

Η επιφάνεια του Ερμή καλύπτεται από μεγαλύτερους και μικρότερους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από την πτώση αστεροειδών στον κοντινότερο στον Ηλιο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Το Messenger που εξερευνά από πέρυσι τον Ερμή εντόπισε και φωτογράφισε στους δύο πόλους του πλανήτη κρατήρες που δεν τους βλέπει ποτέ ο Ηλιος. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτοί οι σκιεροί κρατήρες είναι «ψυχρές παγίδες» και πιθανώς κρύβουν στο υπέδαφός τους νερό σε παγωμένη μορφή. Τα επίμαχα σημεία που ίσως κρύβουν το παγωμένο νερό εμφανίζονται στις εικόνες ως λαμπερά σημεία τόσο μέσα στους «σκοτεινούς» κρατήρες όσο και γύρω από αυτούς.

«Όταν εντοπίστηκαν αυτά τα σημεία από τα επίγεια τηλεσκόπια έπεσαν στο τραπέζι διάφορες ιδέες. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πρόκειται απλά για περιοχές στην επιφάνεια του Ερμή που έχουν μετασχηματιστεί και έχουν αποκτήσει πιο σκληρό έδαφος από τις υπόλοιπες. Κάποιοι άλλοι πιθανολόγησαν την παρουσία υπόγειων αποθεμάτων θείου. Τα νέα δεδομένα που έστειλε το Messenger ενισχύουν την άποψη ότι κάτι υπάρχει εκεί και είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι νερό σε παγωμένη μορφή» δήλωσε η Maria Zuber επιστήμονας στο ΜΙΤ που μετέχει στην μελέτη των δεδομένων που στέλνει το Messenger. Σύμφωνα με τη Maria Zuber σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανάλυση όλων των δεδομένων που έχει στείλει το σκάφος και θα δοθεί οριστική απάντηση για το αν υπάρχει παγωμένο νερό στον Ερμή.

Ο δορυφόρος Messenger, εκτοξεύτηκε το 2004, και είναι ο δεύτερος δορυφόρος που στάλθηκε στον Ερμή, μετά τον “Mariner 10” τη δεκαετία 1970.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.