Βροχή μετεωριτών στη Ρωσία. Εκατοντάδες τραυματίες! (video)

UPDATE: Οι νεότερες εξελίξεις στα Ουράλια:

  • Περίπου 1000 άτομα υπέστησαν ελαφρά τραύματα, κυρίως λόγω από τζάμια που έσπασαν από το ωστικό κύμα της έκρηξης.
  • Ένα μεγάλο θραύσμα έφτασε μέχρι το έδαφος και έπεσε σε μια λίμνη της περιοχής Τσελιαμπίνσκ, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής. Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι στην όχθη βρέθηκε κρατήρας πλάτους έξι μέτρων.
  • Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, αναφέρει το BBC, εκτιμά ότι το μετέωρο είχε μάζα γύρω στους δέκα τόνους και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 54.000 χιλιομέτρων την ώρα. Εκτιμά επίσης ότι το αντικείμενο διαλύθηκε λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα σε ύψος 30-50 χιλιομέτρων.
  • Ωστόσο, Καναδή αστρονόμος που ανέλυσε τα υποηχητικά κύματα της έκρηξης εκτίμησε ότι το μετέωρο είχε μάζα 40 τόνους και διάμετρο 15 μέτρα. Τα σήματα καταγράφηκαν από το παγκόσμιο δίκτυο που ανιχνεύει πυρηνικές εκρήξεις.
  • Το αντικείμενο δεν έχει έγκαιρα αντιληπτό, καθώς υπηρεσίες επαγρύπνησης στη NASA και την ευρωπαϊκή ESA εστιάζονται σε αντικείμενα διαμέτρου άνω των 100 μέτρων.

____________________________________________________________

Εκατοντάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές προκάλεσε η βροχή μετεωριτών την Παρασκευή το πρωί στην κεντρική Ρωσία.

RUSSIA-METEORITE/ TΑρχικά το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η βροχή μετεωριτών προκάλεσε τον τραυματισμό 500 περίπου ανθρώπων κυρίως από τζάμια που έσπασαν στο Chelyabinsk, νότια του Γιεκατερίνενμπουργκ και άλλες πόλεις, στην περιοχή των Ουραλίων.

Ωστόσο νεότερες εκτιμήσεις από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ ανέβασαν τον αριθμό των τραυματιών σε τουλάχιστον 250, εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

comet-impactΓια περισσότερους από 400 ανθρώπους οι οποίοι χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες έκανε λόγο το Associated Press επικαλούμενο εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Κολεσνίκοφ.

«Επεφταν φλεγόμενα αντικείμενα από τον ουρανό»

Κάτοικοι στο Τσελιαμπίνσκ και στο Σβερντλόσκ περιέγραψαν σκηνικά Αποκάλυψης, με «φλεγόμενα αντικείμενα να πέφτουν από τον ουρανό», τη «γη να τρέμει» και τζάμια των κτιρίων να σπάνε.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ζημιές έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από έξι πόλεις στην περιοχή των Ουραλίων

Το πρωτοφανές για κατοικημένες περιοχές γεγονός προκάλεσε σοκ και σύγχυση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τις τοπικές Αρχές. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Αντιμετώπισης Κρίσεων ανέφεραν πως «σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ. Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές».

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα μαρτυρίες ανέφεραν για φλεγόμενα κομμάτια να πέφτουν στο έδαφος. Στο Τσελιανμπίνσκ αναφέρθηκε ότι κατέρρευσε και η οροφή κτιρίου.

Πηγή: ΤΑΝΕΑ.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.