Μπορούμε να ακούσουμε τα φαντάσματα;
Η ιδέα πίσω από τα Electronic Voice Phenomena (E.V.P) είναι απλή και ακούγεται ίσως εξωφρενική στον απλό ακροατή τους. Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την «άλλη πλευρά», αυτή των πνευμάτων, χρησιμοποιώντας μια απλή συσκευή ηχογράφησης, που θα καταγράψει τις φωνές των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή και στοιχειώνουν ένα χώρο! Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική βάση στην εν λόγω «τρελή» θεωρία;
Το 1920, ο μεγάλος εφευρέτης Thomas Edison, στον οποίο οφείλουμε την πρώτη συσκευή καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, το φωνογράφο, δήλωνε σε συνέντευξη του στο Scientific American:
“Αν η προσωπικότητα μας επιζεί (σ.σ εννοεί μετά θάνατον), τότε είναι αυστηρά λογικό ή επιστημονικό να συμπεράνουμε πως διατηρεί τη μνήμη, τη νοημοσύνη και τη γνώση που αποκτούμε πάνω στη Γη. (…) Έτσι, αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα όργανο τόσο ευαίσθητο που να επηρεάζεται, κινείται ή κατευθύνεται από την προσωπικότητα μας καθώς επιζεί στην μετά-θάνατον ζωή, τότε ένα τέτοιο όργανο, όταν το είχαμε στη διάθεση μας, θα έπρεπε να καταγράψει κάτι.»
Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το 1959, ο Σουηδός παραγωγός ταινιών Friedrich Jurgenson προσπαθούσε να ηχογραφήσει το κελάηδισμα των πουλιών στον κήπο της οικίας του, όταν κατέγραψε μυστηριώδεις ψιθύρους που φαίνονταν να προέρχονται από κάποιον άγνωστο άντρα. Εμβρόντητος, αφού απέρριψε το ενδεχόμενο το σήμα κάποιου ραδιοφωνικού σταθμού να παρεμβάλλεται στις ηχογραφήσεις του, άρχισε να ερευνά σε βάθος το θέμα. Πραγματοποίησε δεκάδες ηχογραφήσεις σε πολλά σημεία της οικίας του και σε κάποιες από αυτές, οι παράξενες φωνές εμφανίστηκαν και πάλι. Αυτό όμως που εξέπληξε περισσότερο τον Σουηδό ήταν μια φωνή που αναγνώρισε ως της μητέρας του, να τον αποκαλεί με το παιδικό του υποκοριστικό: «Friedel».
Από τότε, δεκάδες ερευνητές ασχολήθηκαν με το θέμα και πάμπολλα βιβλία εκδόθηκαν. Φυσικά, η επιστημονική κοινότητα απορρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς περί επικοινωνίας με τους νεκρούς και μιλά για ακουστική παρειδωλία, ή αλλιώς ότι ο ακροατής των E.V.P αναγνωρίζει τυχαίους ήχους μέσα στο θόρυβο ως φωνές. Το φαινόμενο όμως γνωρίζει τεράστια άνθιση τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερα E.V.P έρχονται στη δημοσιότητα, κυρίως μετά την ανάπτυξη των μεθόδων ηχογράφησης και της προβολής της ταινίας «White Noise».
Πώς μπορείτε όμως να ηχογραφήσετε τα δικά σας E.V.P;
Η όλη διαδικασία είναι απλή και το μόνο που απαιτεί είναι φθηνό εξοπλισμό και φυσικά, μπόλικη υπομονή.
Τι θα χρειαστείτε:
Ένα απλό κασετοφωνάκι εγγραφής και μόνο! Η επιλογή ψηφιακό ή αναλογικό είναι δική σας. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητο είναι το κασετόφωνο να διαθέτει μικρόφωνο εξωτερικά και θύρα usb, για να περάσετε τις ηχογραφήσεις στον υπολογιστή σας. Αν χρησιμοποιείτε αναλογικό, προτιμήστε κασέτες 30 ή 60 λεπτών με την ένδειξη Low Noise.
Διαδικασία:
Η διαδικασία είναι λίγο-πολύ απλή. Επισκέπτεστε ένα χώρο που θεωρείτε πως μπορειτε να καταγράψετε EVP και αφήνετε το κασετόφωνο να καταγράφει, ελπίζοντας ότι θα πιάσετε κάποιον παράξενο ήχο. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε ένα E.V.P session σε ουδέτερο χώρο (π.χ στο σπίτι σας), καθώς ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως E.V.P μπορούν να καταγραφούν παντού. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε:
- Πρώτον και κυριότερον, να γνωρίζετε επακριβώς ποιός βρίσκεται στο χώρο και ποιός μιλάει ανά πάσα στιγμή. Όταν, μετά την έρευνα, θα ακούτε το υλικό, θα πρέπει να ξεχωρίσετε ποιά φωνή ανήκει σε ποιόν!
- Πριν ξεκινήσετε να καταγράφετε, καθίστε 4-5 λεπτά ακίνητοι χωρίς να μιλάτε και ακούστε τους φυσικούς ήχους γύρω σας. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση σε ήχους που μπορει να καταγραφούν στο κασετόφωνο και να παρερμηνευθούν στη συνέχεια, αφού θα έχετε αποχωρήσει από το χώρο, ως ήχοι παραφυσικής προέλευσης.
- Αν στην περιοχή φυσά δυνατός άερας, ενδέχεται να καταγράφεται βουητό στο κασετόφωνο, γεγονός που όχι μόνο θα κάνει την καταγραφή E.V.P δυσκολότερη αλλά και πολύ κουραστική την ακρόαση της κασέτας ή του ηχητικού αρχείου.
- Μην αφήσετε το κασετόφωνο σε ένα σταθερό σημείο και φύγετε! Τα E.V.P συνήθως μοιάζουν να “παρεμβάλλονται” σε άλλους θορύβους, όπως τη φωνή σας ή κάποιο σταθερό θόρυβο (πχ νερό που τρέχει), αν και υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν το αντίθετο. Ιδανικά, κρατήστε το κασετόφωνο στο χέρι σας και, είτε απευθύνετε ερωτήσεις, είτε μιλήστε κανονικά με τους φίλους σας (ΜΗΝ ψιθυρίζετε για ευνόητους λόγους). Τις περισσότερες φορές, θα παρατηρήσετε ότι οι “Φωνές” (;) απαντάνε είτε σε εσάς, είτε σχολιάζουν τις κινήσεις σας! Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν αναλογικό κασετόφωνο: θεωρούν πως ο θόρυβος της κασέτας που γυρίζει, βοηθά στην ηχογράφηση των EVP.
- Αν παρ’ολα αυτά θελήσετε να δοκιμάσετε να αφήσετε το κασετόφωνο κάπου και να φύγετε, ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε κασετόφωνο με voice activation. Ενδέχεται να χάσετε EVP! Προτιμήστε ένα απλό, πατήστε το rec και αφήστε το να γράφει. Αν μπείτε στο χώρο ενώ το κασετόφωνο γράφει, δηλώστε την παρουσία σας και την ώρα, ώστε στην ανάλυση να ξεχωρίσετε τους θορύβους που προκαλέσατε εσείς από τους … άλλους!
- Ξεκινήστε πάντα την ηχογράφηση σας λέγοντας δυνατά την ημερομηνία, την ώρα και το χώρο στον οποίο βρίσκεστε. Αν στη πορεία αλλάξετε δωμάτιο, κάντε πάλι το ίδιο. Έτσι, θα γνωρίζετε επακριβώς που καταγράφηκε τι.
- Ακούγεται προφανές αλλά πρέπει να το τονίσουμε: φροντίστε να έχετε έξτρα μπαταρίες μαζί σας!
- Στις πρώτες σας προσπάθειες, πραγματοποιήστε μικρές, πεντάλεπτες-δεκάλεπτες ηχογραφήσεις. Η ανάλυση των EVP είναι πολύ κουραστική και χρονοβόρα και ενδέχεται να βαρεθείτε αν έχετε να ακούσετε μια δίωρη ηχογράφηση!
Πηγή: alpha research team