Κι όμως ο πλανήτης Άρης είχε λίμνες και πιθανότατα ζωή!

mars-lake-planet

Μία νέα ανακάλυψη του ρόβερ Curiosity στον «Κόκκινο Πλανήτη» μαρτυρά ότι στο μακρινό παρελθόν, ενδεχομένως να υπήρχαν σημάδια απλής μορφής ζωής.

Σύμφωνα με τη NASA, το ρομποτικό όχημα εντόπισε ίχνη μιας αρχαίας λίμνης στον κρατήρα Gale, της οποίας το νερό είναι πολύ πιθανό κάποτε να ήταν πόσιμο. Το σενάριο αυτό, εάν επαληθευτεί, τότε θα είναι σχεδόν σίγουρο ότι πράγματι υπήρξαν έμβια όντα στον Άρη. Τα όντα αυτά, εικάζεται ότι θα ήταν ίδια με τα μικρόβια που ζουν σήμερα στο βάθος της Γης, όπως εκείνα στο εσωτερικό σπηλαίων ή στον βυθό των ωκεανών. Να σημειωθεί ότι τέτοιοι οργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς το ηλιακό φως.

Ήδη, από τις έρευνες που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Άρης έμοιαζε παλαιότερα περισσότερο με τη Γη παρά με έναν «ξερό» πλανήτη. Όμως, η νέα ανακάλυψη, εκτιμούν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν μικρές «λίμνες» με νερό.

Το ρόβερ ανέλυσε πετρώματα από τον κρατήρα Γκέιλ, τα οποία είναι ηλικίας 4,2 δισεκατομμυρίων ετών, με περιθώριο σφάλματος 300.000 χρόνια. Βάσει της έρευνας, τα εν λόγω πετρώματα, αν και τώρα είναι τελείως στεγνά, κατά το παρελθόν, εκτιμάται ότι αποτελούσαν μέρος ενός υδρόβιου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες της NASA εξήγησαν ότι τα ιζήματά τους αποκαλύπτουν πως βρίσκονταν εντός νερού που κυλούσε σε ρυάκια και κατέληγαν σε μια λίμνη. Η λίμνη αυτή μάλιστα, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα μπορούσε να φιλοξενεί τη ζωή.

Μιλώντας στο BBC, ο  John Grotzinger, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Pasadena της Καλιφόρνια και επικεφαλής του προγράμματος ανέφερε:

«Το Curiosity ανακάλυψε ότι λεπτόκοκκα ιζηματογενή πετρώματα διατηρούν την απόδειξη ενός περιβάλλοντος κατάλληλου για να στηρίξει μια βιόσφαιρα στον Άρη».

Το rover εντόπισε βασικά στοιχεία που απαιτούνται για τη ζωή συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο θείο και φωσφόρο.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.