Η NASA βρήκε αποδείξεις για ζωή στον Άρη!

mathanio-planet-aris-nasa

Το Curiosity βρήκε οργανική ύλη στον Αρη! Η ανακάλυψη ενισχύει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε το Curiosity στον Αρη. Ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε σε δείγματα πετρώματος οργανική ύλη αλλά και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη. Τόσο η οργανική ύλη όσο και το μεθάνιο συνδέονται άμεσα με την παρουσία ζωής και οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν τα ευρήματα του Curiosity προέρχονται από κάποιες μορφές ζωής ή αν είναι προϊόντα γεωχημικών διεργασιών στον πλανήτη.

Το Curiosity χρησιμοποίησε το τρυπάνι του και πήρε δείγματα από το εσωτερικό ενός πετρώματος στον κρατήρα Γκέιλ όπου βρίσκεται. Τα όργανα ανάλυσης του Curiosity έδειξαν ότι τα δείγματα περιέχουν οργανικά μόρια. Κάθε φορά που εντοπίζεται μακριά από τη Γη οργανική ύλη (όπως π.χ πρόσφατα στον κομήτη που εξερευνά το σκάφος Rosetta) η επιστημονική κοινότητα στρέφει άμεσα το ενδιαφέρον της αφού τα οργανικά μόρια, λόγω της παρουσίας του άνθρακα σε αυτά, αποτελούν ένα από τα δομικά υλικά της ζωής (τουλάχιστον) στη Γη. Το Curiosity εντόπισε επίσης μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Αρη.

Η NASA εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την ανακάλυψη αλλά οι επιτελείς της τονίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε να γίνουν νέες αναλύσεις των δειγμάτων για να εξακριβωθεί αν η οργανική ύλη αλλά και το μεθάνιο που εντόπισε το Curiosity σχετίζονται με την παρουσία κάποιων μορφών ζωής που υπήρχαν κάποτε (ή εξακολουθούν να υπάρχουν) στον Αρη ή αν είναι προϊόντα γεωχημικής διεργασίας. Τα μέλη της αποστολής του Curiosity ανακοίνωσαν τα νέα ευρήματα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης και σχετική δημοσίευση θα γίνει στην επιθεώρηση «Science».

Στην φωτογραφία εικονίζεται η τρύπα που έκανε το Curiosity στο πέτρωμα από το οποίο έλαβε τα δείγματα που περιέχουν οργανική ύλη. Credit: (NASA)

Στην φωτογραφία εικονίζεται η τρύπα που έκανε το Curiosity στο πέτρωμα από το οποίο έλαβε τα δείγματα που περιέχουν οργανική ύλη. Credit: (NASA)

Πηγή: tovima.gr

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.