Ορείχαλκος: Το μυθικό μέταλλο της Ατλαντίδας βρέθηκε σε αρχαιοελληνικό ναυάγιο στη Σικελία!

atlantis-metallo-sikelia-gela

Μια ομάδα θαλάσσιων αρχαιολόγων ανακάλυψαν πολλές ράβδους μετάλλου ανά δεκάδες διάσπαρτες σε όλο τον αμμώδη πυθμένα της θάλασσας κοντά σε ένα αρχαιοελληνικό ναυάγιο 2.600 ετών στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας. Οι ράβδοι είναι φτιαγμένες από ορείχαλκο, ένα σπάνιο χυτό μέταλλο για το οποίο ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων έγραψε ότι προέρχεται από τη θρυλική πόλη της Ατλαντίδας!

Σύμφωνα με το Discovery News, συνολικά 39 ράβδοι (χυτό μέταλλο σε ορθογώνια τεμάχια) βρέθηκαν κοντά στο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε το 1988, που κείτεται σε ρηχά νερά περίπου 300 μέτρα στα ανοικτά των ακτών της Gela στη Σικελία.

gela-atlantis

Όταν ανακαλύφθηκαν οι ράβδοι, εξετάστηκαν με τη χρήση ακτίνων Χ και βρέθηκε πως το μέταλλο αποτελείται κατά 75-80% από χαλκό, 15-20% από ψευδάργυρο. Πρόσφατα ομάδα δυτών δήλωσε πως βρήκε τις ράβδους ορείχαλκου σε ένα ναυάγιο του 6ου π.Χ. αιώνα στον βυθό της Σικελίας. Το πλοίο, ηλικίας 2.600 ετών, ταξίδευε από την Ελλάδα ή τη Μικρά Ασία και μετέφερε ορείχαλκο στην αρχαία ελληνική αποικία Γέλα της νότιας Σικελίας, όταν έπεσε σε καταιγίδα και βυθίστηκε περίπου 300 μέτρα έξω από το λιμάνι.

«Δεν έχουμε ξαναβρεί τίποτα παρόμοιο» δήλωσε ο αρχαιολόγος και καθηγητής Sebastiano Tusa από τη Σικελία. «Γνωρίζαμε για την ύπαρξη του ορείχαλκου από τα αρχαία κείμενα και ορισμένα διακοσμητικά αντικείμενα».

Η ομάδα των αρχαιολόγων

Η ομάδα των αρχαιολόγων

Η λέξη ορείχαλκος προέρχεται από την ελληνική λέξη ορείχαλκος, που σημαίνει κυριολεκτικά “βουνό χαλκού”. Σύμφωνα με τον διάλογο του 5ου αιώνα π.Χ. Κριτίας του Πλάτωνα, ο ορείχαλκος θεωρείτο το δεύτερο μέταλλο σε αξία μετά το χρυσό και υπήρχε και εξορυσσόταν σε πολλά μέρη της θρυλικής Ατλαντίδας στην αρχαιότητα.

Ο Πλάτωνας έγραψε ότι, οι τρεις εξωτερικοί τοίχοι του ναού του Ποσειδώνα και της Κλειτούς στην Ατλαντίδα ήταν επενδυμένοι αντίστοιχα με μπρούτζο, κασσίτερο και ο τρίτος, ο οποίος κάλυπτε το σύνολο της ακρόπολης, “έλαμπε με το κόκκινο φως του ορειχάλκου”. Οι εσωτερικοί τοίχοι, κολώνες και τα πατώματα του ναού καλύπτονταν πλήρως από ορείχαλκο και η οροφή ήταν διαφοροποιημένη με χρυσό, ασήμι, και ορείχαλκο. Στο κέντρο του ναού βρισκόταν ορειχάλκινη κολόνα, στην οποία αναγράφονταν οι νόμοι του Ποσειδώνα και τα αρχεία των πρώτων βασιλιάδων υιών του Ποσειδώνα. (Κριτίας 116-119)

 

greek-metal_found_on_the_sea_floor_off_Sicily_above_was_found_atlantis

Μια από τις ράβδους που βρέθηκαν στο ναυάγιο

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.