Χωρικοί βγάζουν τους νεκρούς από τον τάφο και τους περιφέρουν

dead_532_355

Ένα από τα πιο σκληρά έθιμα είναι θεσμός στο φεστιβάλ Ma’nene στο νησί της Ινδονησίας Sulawesi. Οι Tojaran βγάζουν τους νεκρούς από τον τάφο, καθαρίζουν τους σκελετούς, τους ντύνουν και τους κάνουν παρέλαση στους δρόμους.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ γίνεται για να “ενδυναμωθεί” ο δεσμός των ζωντανών με τους νεκρούς. Το περίεργο τελετουργικό γίνεται από τους νησιώτες για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς συγγενείς τους. Αφού σκάψουν στον τάφος, καθαρίζουν τους σκελετούς, τους ντύνουν με τα αγαπημένα τους ρούχα και κάνουν παρέλαση. Οι εικόνες θυμίζουν σκηνή από ταινία με ζόμπι, αλλά για τους Tojaran, εθνοτικής ομάδας ιθαγενών στην ορεινή περιοχή της Tana Toraja, το φεστιβάλ Ma’nene είναι μια γιορτή της ζωής.

Το φεστιβάλ, όπως εξηγεί ο φωτογράφος των ανατριχιαστικών φωτογραφιών Agung Parameswara στη Mail Online, ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα στο χωριό Baruppu όταν ο κυνηγός Pong Rumasek βρήκε ένα σάπιο πτώμα κάτω από ένα δέντρο. Το έντυσε με ρούχα του και του έκανε μια πρέπουσα ταφή. Πίστευε ότι ευλογήθηκε με καλή τύχη. Η πρακτική αυτή υιοθετήθηκε από τους Toraja που πίστεψαν ότι τα πνεύματα θα τους ανταμείψουν για τη φροντίδα των νεκρών.

dead5

dead6

dead7

dead8

Οι συγγενείς αντικαθιστούν ή επισκευάζουν τα φέρετρα των νεκρών και αφού έχουν καθαρίσει τους σκελετούς και τους έχουν φορέσει τα αγαπημένα τους ρούχα, παρελαύνουν στους δρόμους. Πιστεύουν ότι η διαδρομή που ακολουθούν τους συνδέει με τον Hyang, μια πνευματική οντότητα με υπερφυσική δύναμη. Η συντριπτική πλειοψηφία των 650.000 Torajan είναι χριστιανοί η΄μουσουλμάνοι και το τελετουργικό είναι μια από τις πιο σημαντικές και ακριβές εκδηλώσεις.

Οι Tojarans υποτίθεται πως πρέπει να ταφούν στην περιοχή που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους ή εκεί όπου πέθαναν. Σε περίπτωση απόκλισης από την παράδοση προκαλείται ένταση ανάμεσα στις οικογένειες, σημειώνει η συγγραφέας Michaela Budiman. “Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δύο σύζυγοι θέλουν να ταφούν μαζί, αίτημα που ωστόσο ερμηνεύεται ως παραβίαση της πίστης για την οικογένειά του, καθώς θεωρείται ότι βάζουν την αγάπη για τον σύντροφό τους πιο πάνω από την οικογένειά τους”.

dead2

dead3

Πηγή: Dailymail, Newsit.gr

You may also like...