Η κινεζική πόλη Ανκάνγκ βρίσκεται κάτω από το έλεος επιθέσεων τεράστιων σφηγκών! (video,photos)

hornet

Τα φωτεινά χρώματα, ο ανθρώπινος ιδρώτας, η κατανάλωση αλκοόλ, τα γλυκά και το… τρέξιμο: όλα αυτά προσελκύουν μεγάλα σμήνη από γιγαντιαίες και άκρως δηλητηριώδεις σφήγκες που κρατούν υπό… καθεστώς ομηρίας μια ολόκληρη πόλη στην κεντρική Κίνα.

Ο δημοσιογράφος Jonathan Kaiman, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Guardian επισκέφτηκε την πόλη Ankang, που βρίσκεται κάτω από το έλεος των επιθέσεων των τεράστιων αυτών εντόμων, τα οποία από τον περασμένο Ιούλιο έχουν σκοτώσει με το δηλητήριο τους 42 και έχουν τραυματίσει άλλους 1.675 ανθρώπους που φέρουν βαθιές ουλές στο δέρμα τους, σαν να χτυπήθηκαν από… σφαίρες. Οι επιθέσεις προέρχονται από ένα ιδιαίτερα δηλητηριώδες είδος, το μεγαλύτερο είδος σφήκας στον κόσμο, γνωστό ως vespa mandarinia, μήκους 4-5 εκατοστών, περίπου όσο το μέγεθος ενός αντίχειρα.

Το τοξικό τσίμπημα των εντόμων μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτική αντίδραση ή ακόμη, σε μεταγενέστερο στάδιο, και νεφρική ανεπάρκεια, από την οποία πέθαναν πολλά από τα θύματα. Οι αρμόδιες Αρχές κάλεσαν τους ανήσυχους κατοίκους να ζητήσουν βοήθεια εάν οι σφήκες τους τσιμπήσουν περισσότερες από 10 φορές προειδοποιώντας ότι όσοι δεχθούν πάνω από 30 τσιμπήματα πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε ειδική θεραπεία για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι εντυπωσιακές. Ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν ότι σμήνη εντόμων τους κυνήγησαν για εκατοντάδες μέτρα προτού τους επιφέρουν πολλαπλά τσιμπήματα. «Οι σφήκες αυτές είναι τρομακτικές. Μου επιτέθηκαν όλες μαζί στο κεφάλι μου και με τσίμπησαν τόσες πολλές φορές ώστε στο τέλος δεν μπορούσα καν να κουνηθώ», διηγείται η Mu Conghui. «Ακόμη και σήμερα, δύο μήνες μετά την επίθεση, τα πόδια μου είναι γεμάτα από τσιμπήματα μελισσών» λέει. Μετά από 13 θεραπείες αιμοκάθαρσης και συνολικά 200 (!) ράμματα, η 55χρονη Κινέζα αγρότισσα παραμένει στο νοσοκομείο και δεν μπορεί ακόμη να κουνήσει τα πόδια της.

wasp

«Έτρεχα και καλούσα σε βοήθεια, αλλά οι σφήκες με κυνήγησαν για 200 μέτρα και με τσιμπούσαν επί τρία λεπτά», δήλωσε ο Τσεν Τσανγκλίν, ο οποίος δέχθηκε επίθεση την ώρα που δούλευε σε ορυζώνες, αγνοώντας το γεγονός πως όσο περισσότερο τρέχεις, τόσο περισσότερο επιθετικές γίνονται οι σφήκες αυτές.

Οι επιστήμονες θεωρούν ως την βασική αιτία αυτών των επιθέσεων το φετινό παρατεταμένο κύμα καύσωνα. Απ’ τον περασμένο Ιούλιο, σε πολλές περιοχές της Κίνας αναφέρθηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από θερμοπληξία. Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ανθρώπινη παρουσία κοντά στις περιοχές αναπαραγωγής των σφηκών είναι πιθανό να τις κάνει πιο επιθετικές.

«Εκτός απ’ αυτά, τα έντομα προσελκύονται από τα φωτεινά χρώματα ρούχων, τον ανθρώπινο ιδρώτα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα πάσης φύσεως γλυκά και την ανθρώπινη κίνηση, αν δουν δηλαδή έναν άνθρωπο να το βάζει στα πόδια», σημειώνει στη βρετανική εφημερίδα ο Χουανγκ Ρονγκχούι, αξιωματούχος στον τομέα απολύμανσης της πόλης Ανκανγκ.

Οι Αρχές καταστρέφουν τις σφηκοφωλιές, έχουν αναρτήσει πινακίδες και προσπαθούν να ενημερώσουν το κοινό από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και μέσω διαδικτύου. «Μέχρι στιγμής έχουμε καταστρέψει 710 σφηκοφωλιές», τονίζει ο επικεφαλής των διαδικασιών απολύμανσης Deng Xianghong.

Οι ιθύνοντες έχουν κινητοποιήσει ειδική ιατρική ομάδα και έχουν εκπαιδεύσει το ιατρικό προσωπικό για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να φορούν μακριά μανίκια και παντελόνια όταν βγαίνουν έξω και να μην επιχειρήσουν να διώξουν τις σφήκες εάν τις δουν.

sfika

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.