Γιατί χτυπάμε ξύλο όταν ακούμε κάτι δυσάρεστο που δεν θέλουμε να μας συμβεί;

fairy

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές φράσεις λαϊκής σοφίας. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε την προέλευση των φράσεων αυτών;

Μία από αυτές είναι το «Χτύπα ξύλο» και την χρησιμοποιούμε όταν ακούμε κάτι δυσάρεστο και άσχημο, που δεν θέλουμε να μας συμβεί.

«‘Απτεσθαι ξύλου», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποίθησης τους πως στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες) χτύπαγαν το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων.

Η σημασία του χτυπήματος στο ξύλο έχει γενικά έναν αποτρεπτικό χαρακτήρα, για να κρατήσουμε μακριά μας κάθε είδους αρνητικές ενέργειες, βασκανίες και κακοτυχίες. Η αρχή αυτού του συνήθειου βρίσκεται στις παγανιστικές προχριστιανικές θρησκείες και πιθανότατα στον δρουιδισμό.

Στα πανάρχαια χρόνια, ο κόσμος και οι θρησκείες, πιστεύανε πως μέσα στο ξύλο, στα δέντρα δηλαδή, κατοικούσαν κάθε λογής πνεύματα, καλά και κακόβουλα. Ο βασικός λόγος που χτυπούσαν ξύλο τότε ήταν για να τα διώξουν και να μην προλάβουν να ακούσουν αυτό που ειπώθηκε, συνήθως αρνητικό. Ο λόγος; Για να μην το πραγματοποιήσουνε φυσικά!

Αυτή η συνήθεια υπάρχει ακόμα και σήμερα, όταν ακούμε κάτι, το οποίο δεν θέλουμε να μας συμβεί… χτυπάμε ξύλο!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.